Vimmahan on aktiivinen koira ja sen takia myöhäisheränneenä olen aloittanut tänä syksynä koiran kouluttamisen ihan urakalla. Pari viikkoa sitten kävimme ensimmäisen kerran tokossa Active Dog -koirakoulussa. Mari kehui Vimman kontaktia ja pakko on myöntää, Vimmalla on erinomainen kontakti ja se on innokas tekemään töitä, vaikka kurssimme on iltaisin yhdeksästä kymmeneen.

Tokon lisäksi olen opiskellut naksutinkoulutusta yhden koirakirjan avulla. Vimma on syksyn aikana oppinut kiemurakävelyn, koskettamaan peukkua, hyppäämään käsien lävitse ja jalan yli, menemään sivulle. Lisäksi se odottaa, kun menemme ulos ja portaissakin ottaa katsekontaktin (typykkä tietää, että saa herkkuja, kun ei rynnistä portaita minun edellä). 

Tänä aamuna opetin istumista. Aiemmin Vimman piti aina seistä, kun se odotti jotain. En näet halunnut, että Vimma tarjoaa istumista koiranäyttelyissä, mutta Vimma on nyt niin karmean naku, ettei sitä hyövää viedä mihinkään kauneuskilpailuun. Aika vikkelästi Vimma ymmärsi istua, vaikka se mielellään tarjoaa hyppimistä naksutinkoulutussessioissa. Koirakoulussa Vimma opiskeli sivulle menoa ja siinä yhteydessä Vimma kyllä istuutuu, mutta erikseen istumista en ole sattuneestä syystä tullut opettaneeksi.

Maatemeno on ollut yllättävän haasteellista. Vimma osaa kieriä ympäri ja maatemenossa se helposti vääntyy valmiiksi, jotta kierähtäminen selän yli onnistuisi. Tämän vuoksi olen monesti heittänyt namin eteen, jotta Vimman asento olisi paremmin lähtöön sopiva. Harjoittelu on jo tuottanut tulosta, vaikka asento ei olekaan täydellinen.

Itsehillinnän opiskelu on päivittäistä. Esimerkiksi namia se ei saa kädestä, jos ei ensin katso silmiin. Toko-luoksetulon harjoittelu onnistui kotona aamusella siten, että laitoin tytön istumaan olohuoneeseen ja kävelin itse keittiöön ja laitoin namikipon selkäni taakse. Ulkona sellainen ei onnistuisi, siellä on liian paljon houkutuksia. Ja kaiken lisäksi Vimman turkki on niin penteleen harva, että tyttö jäätyisi, jos istuisi tai makaisi ulkona maassa.

2106885.jpg

Viime viikonloppuna ostin Vimmalle metsäpuvun, joka vähentää lumipaakkujen tarttumista. Kuten kuvasta näkyy, melkein karvaton cavalier kerää hyvin ulkoillessa lumipaakkuja.