Aloitimme viime viikolla jäljestyksen Vimman kanssa. Ensimmäinen jälki oli makkarajälki, jossa jokaisen askeleen kohdalle laitettiin herkkupala. Siitä huolimatta Vimmalla kului aikaa, kun se ihmetteli, mistä oikein on kyse. Jälki tehtiin kauniina syyspäivänä mäntymetsään, jossa oli hyvä alusta. Ensimmäisillä kerroilla ei kannata mennä liian vaikeaan maastoon jäljestämään. Alussa tarkistimme tuulen suunnan metsässä. Jälki kannattaa tehdä siten, että koira ei pysty haistamaan tulevia palkintoja (etenkin jos jäljelle mennään suht nopeasti). Joten jälki tehtiin myötätuuleen. Ylhäälle pään korkeudelle jäljen tekijä ripustaa merkit, jotka osoittavat mistä mihin jälki kulkee. Jokaiselta merkiltä tulee nähdä seuraavalle. Tällöin koiran kanssa kävelijä tietää, että koira jäljestää oikeaan suuntaan. Jäljestäessä koiran ohjaaja ei saa tuijotella merkkejä. Pääpointti on, että seuraavan merkin sijainti vilkaistaan, mutta muuten ohjaaja seuraa katseellaan koko ajan koiraa.

Jäljelle mennessä ei saa olla kiire. Etenkin ensimmäisillä kerroilla koira voi ihmetellä pitkän aikaa, mistä oikein on kyse. Ensimmäisellä jäljellä hiukan ohjailin Vimmaa oikeaan suuntaan nuuhkimalla ja ottamalla varovasti askeleita eteenpäin. Vimma jo toisella kerralla osasi jäljestää suht mukavasti, kun isä oli laittanut noin joka kolmannelle askeleelle makkaran palan. Makkarajäljellä koira ei saa mennä ohjaajan taakse, jottei saa palkintoa väärään suuntaan jäljestämisestä. Ideanahan on, että koira kulkee koko ajan tuoreempaa jälkeä kohti. Sivulle ja eteenpäin koira saa kulkea vapaasti.

Tässä vaiheessa Vimmalle laitetaan namikippoja jäljelle noin kymmenen metrin välein. Maanantaina Vimmalla oli jo niin kova vauhti päällä, etteivät kaikki herkut sille enää kelvanneetkaan. Pimu oli niin innoissaan työskentelystä. Huomatkaa, että jäljelle mentäessä koiran tulee olla nälkäinen ja levännyt. Kotona Vimma syö ruokansa innolla, mutta metsässä sama asia ei näköjään pidäkään paikkaansa. Minulla taitaakin olla erittäin innostunut jälkikoira kotona. Mielenkiinnolla odotan, kuinka hyväksi jäljestäjäksi Vimma ehtii kehittyä ennen lumen tuloa.